duminică, 27 iulie 2008

Ponoarele - podul natural, pestera si Lacul Zaton

Una dintre cele mai frumoase zone din judetul Mehedinti este zona Ponoarele, unde se gasesc trei mari obiective turistice, din pacate nu foarte cunoscute.


Comuna Ponoarele se afla la circa 5 km de singurul oras din Podisul Mehedinti ( Baia de Arama ). Este alcatuit din 15 sate mici, risipite, cu populatie sub 500 locuitori. Principalele activitati ale localnicilor sunt pasunatul, agricultura ( in special culturile de porumb ), cresterea animalelor si uneori activitati forestiere.


Lacul Zaton (lac temporar), este situat in depresiunea din amonte de Pestera Ponoarele din Podisul Mehedint. Lacul are momente cand este plin ochi, dar si momente in timpul verii in care seaca complet. Panza freatica in aceasta zona se afla la o adancime foarte mica, astfel incat culturile agricole nu au nevoie de irigatii. Localnicii sunt constienti de riscul pe care si-l asuma cultivand in aceasta zona, deoarece pot pierde intreaga cultura dupa o ploaie foarte puternica. La ploi torentiale, lacul se umple rapid, si seaca la fel de repede, dar in aceasta perioada poate distruge complet culturile de porumb de pe suprafata sa.


Lacul Zaton in Podisul Mehedinti


Lacul Zaton secat pe timpul verii


Podul Natural de la Ponoarele este al doilea ca marime din Europa (60 m lungime si 9,7 m latime) si singurul pe care se poate circula, pe deasupra sa trecand soseaua Baia de Arama - Baile Herculane .


Podul natural de la Ponoarele


Podul Natural de la Ponoarele ( Podul lui Dumnezeu )


Pestera de la Ponoarele. Surparea unei portiuni din tavan a dat nastere Podului Natural. Lungimea galeriilor depaseste 5000 m.


Pestera de la Ponoarele din Podisul Mehedinti


Zona Ponoarele este foarte cunoscuta si datorita “Sarbatorii Liliacului” organizata in luna mai; in acest loc se gaseste cea mai mare padure de liliac din Romania.


Campul de lapiezuri (lapiaza) de la Ponoarele


Lapiaza si Lacul Zaton secat complet in timpul verii
sursa: http://romaniaturistica.com/ghidul-turistic/ponoarele-podul-natural-pestera-si-lacul-zaton.html

2 comentarii:

Florin spunea...

Interesant. Chiar am citit intr-o carte despre rezervatiile naturale din Romania. Si in tara noastra se afla tot felul de forme de relief, dar din pacate nu sunt puse in evidenta.
Apropo: exista ceva bar langa Podul de la Ponoare?

medcormedia spunea...

mda, exista si un bar :D